Everything about my business opportunities

Mencari AP(Approved Permit) Student UK and EIRE | February 18, 2010

CONTOH KERETA YANG INGIN DI BAWA BALIK

Contoh kereta yang telah dibawa balik

CONTOH KERETA IMPIAN..

Application of Import Licence (AP) for Personal Vehicle by Malaysian Who Work and Study Abroad

Background

Effective 18 September 2000, several criteria have to be met by any Malaysian studying or working abroad in applying for an import licence (AP) to bring back his vehicle. The criteria are:

  • Applicant must be legally staying abroad for a minimum of one year.
  • The vehicle must be registered and insured under the applicant’s name for at least nine months.
  • Applicant has a valid driving licence (temporary/probationary licence not accepted).
  • Applicant returns to Malaysia permanently after completing his study or working stint overseas.

Individuals not conforming to the above criteria are advised not to bring back their vehicles. Otherwise, MITI will not approve the import licence, even though the vehicle has arrived in Malaysia. Most probably, The Royal Customs and Excise Department of Malaysia will take legal action against the owner of the vehicle who imported it without an AP.

This regulation applies to:

  • Government officers who further their studies overseas.
  • Malaysian students overseas.
  • Malaysian citizens who work and stay overseas.
  • Husband, wife and children of staff serving the Malaysian Embassies/High Commissions and representatives.

The applicant has to apply by completing Form J.K. 69. This form can be purchased from Percetakan Nasional Malaysia Berhad, Kuala Lumpur or any of its branches. Completed applications, together with relevant supporting documents, must be submitted to the Ministry of International Trade and Industry, Kuala Lumpur.

http://www.miti.gov.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_bbb5f401-c0a81573-aba0aba0-d35afd51

About these ads

Posted in SALES

56 Comments »

  1. salam..
    nak tanye psl buat balik keter pakai AP untuk student oversea ni.Susah tak proses die??sbb yg saye tau kete tu kene 9 bulan atau lebey hak milik die..so, nak backdated kan tarikh beli tu mudah ke susah??nk tanye pengalaman yg dah bwk balik kete ni..hehe..arap dpt bagi respon laa…mekasih…

    Comment by ahmad — March 1, 2010 @ 6:11 am

    • ws wbt. proses die x susah cuma kami di pihak yang membeli je yang susah.cuma satu nak kena mintak penjual AP datang KL untuk buat submit dan ambil AP dkt MITI jalan DUTA KL.

      9 bulan tu betul tapi itu akan diselesaikan oleh pihak pembeli.Penjual keje die senang je cuma sign agreement dan submit dan ambil AP jalan duta. yang paling penting kena ada lesen dan simpan tiket flite balik.AP hanya valid lepas 3 bulan dari tarikh balik(tarikh tiket flite)

      Comment by iwan125 — March 1, 2010 @ 9:09 am

      • owh macam tu eh…
        saye bercadang nak bwk balik la sebijik..
        tapi tak tau proses die..yg saye tau kene isi borang jk69 tu je..yg psl borang tu, kene serah lpas keter smpai kat malaysia kan?
        pastu AP tu mmg kene apply awal2 kat malaysia ke sebelum beli keter??sy masih tak paham cara2 die..dah try google psl ni..tapi tak jumpe..tu psl jumpe blog ni.hehe
        pastu biase beli kereta tu, boleh setel laa psl backdated ngan penjual keter ker?atau kene pakai org dalam gak nak setelkan bende2 camni??biase saudara beli keter dgn owner tu sendiri atau used car kat UK??..banyk plak tanye,…arap tak menyusahkan…nk mintak tolong je…sbb ayah sy nak sgt beli…rugi laa kan AP kalau tak gune..bukan senanngkan..hehe..terima kasih.

        Comment by ahmad — March 1, 2010 @ 3:34 pm

  2. step yg perlu dibuat:

    1. beli kereta dapatkan geran v5
    2.balik malaysia apply AP
    3.approved AP baru wat balik keta ke malaysia
    4.trus gi kastam untuk proses diskaun
    5. keta sampai baya tax etc pastu buleh amek keta dah

    Comment by iwan125 — March 2, 2010 @ 1:40 am

  3. as-salam

    saya ada banyak AP student New Zealand jika Tuan berminat…Tuan boleh hubungi saya melalui email…TQ

    Comment by kaizer — March 21, 2010 @ 9:11 am

  4. Salam bro,

    I have been in the UK since 1992 & frankly, your advertisement on non-commercial AP publicly is rather inappropriate as it is not legitimate ‘to sell’ these types of AP – primarily affecting commercial AP & also, non-transferable ownership of 2 years.
    There are certain national matters that can be shared on public domain & otherwise.
    Allahu wa’lam.

    Comment by Ed — April 3, 2010 @ 12:45 am

    • okes tq bro, dah delete dah semua pasal nak jual etc, just mencari sahaja =)

      Comment by iwan125 — April 12, 2010 @ 3:50 am

    • O0o0o0o been in the UK since 1992 eh? Looks who’s talking about what’s right and what’s wrong. Excuse me mister but if u haven’t realized, the media has been furious about brain drain issues which people like you are among one of the causes okay. So basically there’s nothing wrong with whatever this blog says. So sod off.

      Comment by andy — December 9, 2011 @ 2:59 am

  5. saya student master.. course saya kalau ikut hari memang tak sampai setahun dalam 11 bulan hmm 3 minggu. Masihkah saya layak untuk dapat AP? Saya memang bercadang untuk membawa pulang kereta persendirian.

    Comment by lina — July 15, 2010 @ 10:03 pm

    • x layak rasanya.dia tengok visa kena = @ > setahun gak.sori lmbt reply.. bz sket

      Comment by iwan125 — October 5, 2010 @ 2:51 am

  6. Salam,

    Saya dengar syarikat http://www.sakuraforwarding.com boleh handle proses permohonan AP dan kastam di port klang.

    Comment by am — September 16, 2010 @ 3:38 am

  7. saya nk tanya la.saya pelajar di luar negara. dan contoh nya saya bawa balik kereta atau motor dari oversea.boleh ke saya jual kereta tu ?sbb dgr cerita tak boleh tuka nama dlm tempoh 2 tahun

    Comment by shafik — November 2, 2010 @ 2:12 am

    • boleh jual tapi dengan syarat biasanya kena pakai 2 tahun.tapi skrg ni kalau nk jual pon susah sebab loan bank x bagi sbb skrg ni byk penipuan Ap student so bank x berani bagi loan.jual dekat sedare mare boleh la kot

      Comment by iwan125 — November 2, 2010 @ 2:14 am

      • ohh.okay.thx

        Comment by shafik — November 3, 2010 @ 9:48 pm

  8. saya dah balik and saya abru dpt tau pasal AP nie. boleh ker saya dtg balik UK and apply utk AP?
    anyone boleh tolong?

    Comment by dd — November 14, 2010 @ 4:56 am

    • awak ambik course apa? scholar mana? dah lama ke balik?berapa tahun dkt uk?

      Comment by iwan125 — November 30, 2010 @ 1:53 am

  9. saya nak beli AP student kalau serious blh keep in touch

    Comment by sugu — November 19, 2010 @ 11:36 am

    • saya nak jual tapi masalah nanti problem dkt loan bank.insyaAllah nanti kalau ada saya bagitau lah.tapi memang rules die nama AP sampai 2 tahun.

      Comment by iwan125 — November 30, 2010 @ 1:52 am

    • saya ade ap student dari ukraine..if berminat sila email.. rozzey_mierozes@yahoo.com

      Comment by rozie — March 27, 2011 @ 6:38 pm

  10. Salam Iwan… tau tak camner ner nak kira untuk estimate tax yg nak kena bayar kat kastam? TQVM..

    Comment by arzami — November 29, 2010 @ 2:26 pm

    • ws wbt..kira tu xtau tp kalo nk estimate boleh la.sy bg contoh

      520i tahun 2004 kalo tahun 2010 ni tax die lebih kurang 39k
      kalo 525i tahun 2004 dlm 43k
      so mcm sy bli e250cgi 2009 tax die dalam 180k belom diskaun.yg atas tu dah diskaun so kalo dah diskaun dlm estimate 130k still murah dari msia brand new 400k

      Comment by iwan125 — November 30, 2010 @ 1:52 am

  11. ape criteria nak dapat diskaun untuk tax?

    Comment by azrin — December 1, 2010 @ 12:31 am

    • owh senang saje.
      1. hensem
      2. pandai
      3. banyak duit

      hehe

      p/s: semua boleh dpt diskaun.apply je dengan kastam.tapi depend pada diorg nk bg berapa.tq

      Comment by iwan125 — December 1, 2010 @ 3:50 am

  12. ade tak sape sape yg habis belajar dari uk bulan june(6) nanti and tak bawa balik keta. Boleh ler jual AP kat saya. Jika nak jual email saya just jual AP je, yang lain semua saya uruskan.

    Comment by Anonymous — December 7, 2010 @ 2:24 am

    • beres xde masalah memang bulan 6 ni memang ramai nak balik.cuma nak tanya berapa harga max nak bli ap tu? nanti saya boleh diskas dgn membe

      Comment by iwan125 — December 8, 2010 @ 1:23 am

      • nak tanya, kalau x study oversea, tapi just nak beli kereta je dr sane?pakai AP ape?

        Comment by shu — January 27, 2011 @ 1:34 am

      • PAKAI AP STUDENT.boleh kontek saya 0193026460

        Comment by iwan125 — February 14, 2011 @ 3:31 am

  13. Salam. Saya akan melanjutkan pelajaran di UK dan ingin menjual AP saya. Boleh bantu saya? Berapa harga AP untuk dijual?

    Comment by UK Student — December 9, 2010 @ 4:02 am

    • biasa dalam rm7000 je skrg ni org cari.tapi nanti let me know bila tiba masanya 0193026460

      Comment by iwan125 — February 14, 2011 @ 3:29 am

    • Salam

      Sy mencari AP utk diri sendiri sebab AP dah pernah digunakan dulu. Kalau interested utk jual minta email sy. TQ

      Sha

      Comment by sha — March 7, 2011 @ 1:33 pm

  14. allo iwan125..

    saya bercadang nak amik sebijik speedway bike.. rege kat US area USD 2500-3000 saja..kalo duit kita skrg ni ~rm3.2, jadi tak sampai RM10k pun..

    kalo nak wak balik la..berapa yer dia punyer tax>

    kalo ada student AP US, lagi bagus..

    Comment by bodolahman — December 22, 2010 @ 12:43 pm

    • AP US X RETI NK CARI LA BANG. MCM LECEH JE. AP INDIA PON LECEH.saya ambik AP UK je banyak..sori bang anything contact 0193026460

      Comment by iwan125 — February 14, 2011 @ 3:30 am

  15. pls contact me asap!
    contact 012 2000372.

    I want to sell my AP.

    Comment by anniee — December 24, 2010 @ 12:18 pm

  16. nak hantar superbike dari egypt ke malaysia.tak tahu cara nak bwk blk malaysia.cargo,AP,semua urusan la…huhu…mohon pertolongan ye.

    Comment by firdaus — December 30, 2010 @ 9:16 am

    • penghantaran kontena dari egypt ke msia xde masalah boleh settle nanti kontek 0193026460

      Comment by iwan125 — February 14, 2011 @ 3:31 am

  17. Sy pernah diluluskan AP student dulu. Plan nak bawa balik kereta sekali lagi. Chances utk dpt approval MITI lepas rayuan ada x utk kali kedua memandangkan susah nak cari AP student sekarang? Jika ada sesiapa yg nak jual AP dan yg balik dari august keatas tahun ni pls email sy, yang lain saya uruskan.

    Comment by SM — February 13, 2011 @ 3:36 pm

    • AP Sbnrnye Sekali je seumur hidup.x sure la plak nak merayu dpt ke x.kawan saya ramai merayu konpem x dpt tp bukan utk kali kedua tp mcm cth x cukup tarikh 9 bulan etc mcm tu.kalo setakat 2 3 minggu mcm saya die bagi tp last2 jadi 4 tahun baru boleh jual.sakit den

      Comment by iwan125 — February 14, 2011 @ 3:28 am

      • boleh tak ejah ap student pada saya…sabri dari kota bharu..

        Comment by sabri — February 25, 2011 @ 12:55 am

  18. saya berminat untuk dptkan ap student…tel 0139923406

    Comment by sabri — February 25, 2011 @ 12:52 am

  19. Salam,

    nk tumpang tanye pasal AP student hanya valid utk 3 bulan tu .. let say visa habis 31/8 .. so technically AP hanya valid sampai 31/11 sahaja sbb dah 3 bulan .. so saya akan pegi MITI within that 3 month utk apply AP .. tp kalau pos kereta let say 20/12 which is lebih kurang bulan ke-4, valid lagi ke AP tu ? maaf kalau ayat nih pening kepala sket .. hehe ..

    Comment by Azrul — February 28, 2011 @ 2:01 pm

    • ws wbt bang

      kalau mcm ni punye pening baik abg call je miti tanya sendiri tp pendapat saya abg x perlu post lambat2 sbb validity kereta 9 bulan tu dikira dari tarikh beli kereta dan tarikh tiket flite abg.kalau contoh abg dkt notts beli kereta bln 1 dan balik hujung bulan 8.still x ckp 9 bulan.jgn jd mcm sy sudah.sy x ckp 2 minggu tarikh beli kereta dan tarikh tiket flite.so kereta xleh tukar milik dlm masa 4 tahun.2 minggu punye pasal..2 tahun dia tambah.sengsaraaa

      Comment by iwan125 — February 28, 2011 @ 2:13 pm

      • buat kereta still bleh bw keluar dr kastam ke? tuka nama kalu nk jual tu, Insyaallah xde problem sbb sy x plan nk jual, at worst pon jual kat member .. yg penting xnk kereta sangkut kat kastam.. pos tuh kene buat lambat sbb nk cukupkan 9 bulan .. xbleh nk backdate kat sini(UK) since seller tu baru process nk amik balik private plate die .. so akan ade record dlm dvla, means klu bile beli nnti ktorg backdate, clash dgn record dvla .. ikutkan hati klu back date lagi sng, tp xbleh buat la sbb record dvla tu

        Comment by Azrul — February 28, 2011 @ 5:14 pm

    • Salam Azrul,

      Dapat apa – apa info ttg post you nie tak? I plan nak delay jugak hantar kereta. TQ

      Comment by sha — March 7, 2011 @ 1:36 pm

  20. satu lagi, wajib buat insurance ke ? ke cukup kastam dah tgk dvla x perlu tgk ade insurance ke x ?

    p/s: “BUT kereta still bleh bw keluar dr kastam ke?” .. typo sket kat previous comment

    Comment by Azrul — February 28, 2011 @ 5:45 pm

  21. salam bro,
    nk tanya sket.sy bru lg dlm dunia ap nie.sy student oversea.nk tnye boleh ke kalau blaja kat negara lain, tapi beli kereta kt negara lain and nak bawa balik kereta tu.contohnya sy blaja di germany, nak beli kereta di uk n bawak balik kereta tu dari uk.valid ke AP tu?and besenye berapa kos total untuk kastam n shipping smua?thanx in advance

    Comment by hakim — March 4, 2011 @ 8:03 am

  22. salam..
    isteri saya belajar kt indonesia.dh check hrga motor bsr lg murah dr msia.kereta lagsung xblh beli sbb mahal.ada sape2 yg berminat sbb dlm bln 2 thn dpn dia hbs belajar.

    Comment by izwan — March 8, 2011 @ 3:40 am

  23. Bro,minta maaflah kalau saya menegur.saya rasa xsesuai anda dan pembaca ceritakan certain perkara di khalayak umum.sbbnya ia akan memberikan kesan pada pihak yang lain.saya rasa saudara sendiri tahu apa yg terjadi sekarang utk Ap student sejak dua tiga bulan ni

    Comment by Joe — March 17, 2011 @ 12:40 am

    • beres xde masalah.sbrg persoalan email direct iwan125@yahoo.com saya xde masalah punye

      Comment by iwan125 — March 17, 2011 @ 8:35 am

    • Ha??? Apa problem discuss pasal ap? Korang ni rilek ar. Serious sgt plak. Mender ni sama je mcm tutorial nak unlock iphone kat internet kot. Adoi masalah betul la budak2 overseas ni yg skema2. Bukan semua org mampu beli kereta kat uk bawak balik malaysia. Tu yg orang nak jual ap daripada membazir expired camtuh je. Rilek sudey.

      Comment by Andi — December 9, 2011 @ 2:38 am

  24. salam,

    saya pelajar dari bristol, UK dan akan pulang ke malaysia dalam bulan ogos. Saya nak jual AP saya..dan ada beberapa rakan lagi yang nak jual. Kalau ade pembeli, boleh contact saya dekat email
    sheisheepo@gmail.com

    Kalau ada banyak feedback, saya bersedia untuk cari AP student lagi..

    Comment by marina — March 19, 2011 @ 2:05 am

  25. sy ada ap student uk..kos keseluruhan bawa balik kereta ke malaysia melalui ap student berapa..saya nak bawa balik honda jazz tahun 2008 ke malaysia..anggaran kasar berapa rm..mohon penerangan selanjutnya..

    Comment by adil — November 11, 2011 @ 5:13 pm

  26. kalau AP Brunei ada x? berapa ribu?

    Comment by nikQs — November 23, 2011 @ 6:16 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

About author

Sales Engineer at CME Pyroshield Sdn Bhd.Aiming to be an entrepreneur not politicians to help orphans, fisabilillah, and poor in Malaysia. Single but not available and is searching for business opportunities. Can be contacted at iwan125@yahoo.com hp(msia) 0193026460

Search

Navigation

Categories:

Links:

Archives:

Feeds

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: